ad85a427e7-Feltskydning 31.08.2013 - 17a

Resultatliste Grejs-Holtum Jagtforening Borrisstævne 2018

udklip

Resultatliste DGI jægerfeltskydning den 31 marts 2019

January 1, 2019 Comments Off Artikler, Bullseye - Top news

Guide : Kom i gang med feltskydning

hjortensflutgt2014-2

Feltskydning er en rigtig god trænings form til mange former for riffeljagt. Man bliver præsenteret for uvante skydestillinger, tidspres og så bestemmer man jo aldrig hvilke vejrforhold der er på dagen. For ikke tale om alt det man kan lære af andre skytter.

Vi vil gerne med denne lille artikel komme ind på de helt basale dele af en feltskydning. Hvordan du kommer godt igennem din første feltskydning, samt tager så meget, som overhovedet muligt med derfra. Kravene er sat op fra vores egne erfaringer.

Man kan skyde feltskydning med flere forskellige “mind sets”  Jagt-feltskydning er i bund og grund for at træne den enkelte jæger i sine skydefærdigheder og i sit eget udstyr. Så du kan vælge at tage din jagt uniform på, præcis som du ville på en morgen eller aften pürch. Eller Du kan vælge at gå over i sports afdelingen, hvor læder vest, skydehandsker, special-våben o.s.v. kan give dig en større chance for at vinde på papiret. På papiret fordi der ikke findes nogen overordnet national point samling ( endnu ), og tit er der præmier til den bedste eller dårligste skytte på det 5-6 mands hold du kommer på.

 

Inden du går i gang:


Du skal have Jagttegn for at tilmelde dig og de skydninger der er arrangeret gennem Danmarks Jægerforbund kræver dog medlemskab hos forbundet. Vi skal nok skrive i arrangement kalenderen hvilke feltskydninger der kræver medlemskab af DJ.

 

Udrustning


Fodtøj:

Støvler eller sko, som sidder til på foden, og som du har en god balance i. Baneren kan sagtens være våde og have mudder fra regnen, så alm. løbesko kan ikke anbefales. Stående skydning starter ved jordkontakten og du har brug for at være så meget i balance som muligt.

Beklædning:

Tøj der passer dig. Vælg en god bund der passer til årstiden, hvor sved kan komme væk fra kroppen. Løse bukser der ikke strammer i knæhaserne uanet hvordan du sidder eller står.

Opbevaring:

En lille rygsæk er en rigtig god ide. Med hurtig adgang til høreværn, ammunition, drikkelse og så et regnslag eller andet hvis vejret ser ud af det. Der vil altid være lidt ventetid mellem posterne, så her kan du bruge lidt tid til at blive klar til næste skydning.

Høreværn:

Propper eller høreværn. SØRG for at have dem med. 5 skytter- 50 skud hver. 250 skud på en dag. Det giver 100% sikkert høreskade.

Riffel & Kikkert:

Enhver riffel, du ville gå på jagt med kan fungere. Om du ejer den, eller har en bære tilladelse på riflen betyder ikke noget. Det er bare meget vigtigt du har tilladelsen med.
Langt de fleste jagt feltskydninger har aldrig mål over 300 meter. Og de aller mindste ringe på skiven er ca 2 cm i diameter.  Normen ligger oppe på de 5 cm.

Derfor kan du også sagtens bruge en almindelig jagt-kikkert.

Kom med riflen indskudt.

Optimering: Hvis riflen har magasin kan det være en rigtig gode ide at have 2 magasiner så du har til min 8 skud. Det gør din genladning hurtigere, så du kan bruge mere tid på at afgive gode, kontrollerede skud.   Mange magasiner kan ikke lades fra oven. Så igen, en rigtig god ide med 2 magasiner.

Vi kan kun anbefale at man får sit aftræk sat ned under de 2 kilo for at kunne lavet et ordenligt aftræk. Vi køre dem selv på ca 1 kg.

Rim:

Til enhver skydestilling -på nær liggende på en sandsæk, kan en rem hjælpe helt utrolig meget til at opnå en mere stabil skydestilling. Om det er jagt eller feltskydning.

Rimmen er ikke bare en strop til at bære riflen med! Den korrekte rem der bruges korrekt er et super stykke værktøj til at stabilisere enhver skydestilling så du kan afgive endnu mere kontrolleret skud.  Her på felt-skydning.dk laver vi snart en artikel om korrekt brug af rimen.

Ammunition:

Ca 50 skud.

For at være med til din første skydning kan du købe et par kasser billige trænings ammunition, men forvent ikke at du kan indskyde på dagen.

Du behøver ikke at skyde med din jagt ammunitionen, det kan være meget lærerigt at bruge en patron der flyver på samme måde som din jagt ammunitionen. Så får du øjnene op for hvad det kræver at skyde til vildt på 2-300 meter.

Hvordan finder jeg så to patroner der flyver på samme måde ?:  Tit kan du starte med samme kuglevægt, men optimalt kan du få en genlader til at lave to patroner der fungere ens. En jagt og en trænings. Det kan også vise sig at være den billigste metode.  Test det på en indskydnings banerne, så du ved at den patron du vælger køre fejlfrit i den riffel og at den præcision er omkring de 5 skud inden for 5 cm.
Listen med udstyr kan være lang, men tag en ting ad gangen.
De fleste skydninger stiller nødvendige redskaber til rådighed på banen såsom skydestok, stol osv. men husk at dobbelt tjekke når du melder til.

Sørg for at du ved hvor meget din kugle falder på 50 – 100 – 150 – 200 – 250 – 300 – 350 – 400.    Prøv det på skydebanen. Og skriv det ned og få det evt. lamineret. Gør det til en fast del af din taske/ riffel.
Fx Kugle fald:  200 Meter = 13 Cm – 250 Meter = 20 Cm. Det behøver ikke at være mere end det.

 

Tilmelding


Du skal være hurtig ude med tilmelding, nogle skydninger er populære og altid udsolgt.

Telefon nummeret eller emailen til personen som står for tilmeldingerne, finder du inde under hver skydning til højre i kalenderen.

Skydningerne forgår i 5 eller 6 mands hold. Du kan melde et helt hold til, eller bare dig selv.

“Personligt har jeg kunne høste den største viden ved at melde mig til som enkelt mand på et “ukendt” hold. Man kan altså sagtens bare være sig selv og så bede om at komme på et hold der måske mangler et par skytter, men det er meget sjovt at være afsted med kammeraterne, så man også kan konkurrere indbyrdes”.

Dette gælder også på selve dagen. Ud af de mange hundrede skytter der er tilmeldt, vil der altid være et par stykker som ikke kan komme på dagen og derved efterlader deres plads åben.

Der er to “profiler” i feltskydning. Du kan melde dig til som alm skytte eller som “jæger klasse”.

  • Som alm. skytte: Her skal du bruge de hjælpemidler, der stilles til rådighed for dig på hver post.
  • som jæger skytte: Her må du selv tage hjælpemidler med og selv bestemme hvilken skydeposition du bruger. Dog bliver dine point ikke talt med i den faktiske konkurrence. Og jeg vil ikke råde dig til denne løsning som nybegynder. Da du vil få så meget mere viden ud af at blive “presset” til at bruge andre skydestillinger som du normalt vælger.

De forskellige skydninger finder du her på siden, et par stedet på facebook, Riffeljagt.com, nordisk-forum.dk og i DJ´s medlems blad.

Vær opmærksom på at der findes 6 klasser til Dansk Jægerforbunds feltskydninger. Find dem her

 

Når du ankomme på dagen


Intro:
Efter du har parkeret bilen tager du riflen på skulderen i afladt tilstand med åbent bundstykke, husk også jagttegn og tilladelsen.

Så finder kontoret hvor der sidder en gut, som notere dig, eller dit hold som ankommet og samme sted laver de en våbenkontrol, at serie nummer og tilladelsen stemmer overens.

Noter din skydetid og få folk samlet lidt inden, så i kan modtage instruktioner sammen.

Hvis du er afsted på egen hånd, er dette også tidspunktet hvor du møder de andre skytter, så af med hatten og sig pænt goddag.

Så henter du resten af dit grej hvis du ikke allerede har. Og sørg for at være helt klar til at gå afsted i samlet flok når jeres start tid er nået.

 

Mål / skiver:

Mange gange har stævne arrangørene, sat skiverne op ude ved kontoret. Her er det en ABSOLUT nødvendighed at du får indprintet i din hukommelse hvor skivens ringe befinder sig.

Hvis skiverne ikke er i start området, findes de ude på banen ved hver post.

Du kan tit ikke se ringene i din kikkert. så gå efter at huske på at fx reven som sidder lidt skævt for. har center under venstre øre spids i bredden og højden er midt på dyret. Dette vil koste dig langt de fleste point på en skydning, efter du lige har mestreret skydestillingerne.

 

Regler på hver bane:

Disse varierer lidt fra skydning til skydning så husk at læse hvad der står ude på banene inden skydningen starter. og husk nu. 180 sekunder er 3 Min..  Det er laaangg tid. Så sørg at slappe af og giv gode kontrollerede skud.

På banens skydevejledning står der fx:  Siddende skydestilling med 2 benet skydestok. 4 skud til rev. 4 skud til buk. 180 sekunder.

Det er jo ikke så svært at forstå.

4 skud i hver skive.

og skiverne står nok på 2 forskellige afstande.

Mindst en bane har som regel en tekst :fx: 8 skud. 180 sekunder. 4 skud til hjort eller lerdue. 4 skud til gris:  Det vil sige at du kan for mange point for lerduen, men at du jo også kan tage nogle sikre point ved at skyde på det større hjorte mål. Hvis du misser 4 gange til lerduen, så får du ikke point med.De sidste 4 skud skal du så bruge på grisen, som i dette tilfælde er på 300 meter.

Det vi prøver at sige er. Forstå skydningen, eller spørg bane kommandøren. Kend dine begrænsninger. Hvis den lerdue er for lille så gå efter de sikre point.

Skydelederens introduktion: Lyt godt efter hvad der bliver sagt! Mange skytter mister point her.

 

Skydningen:

Når du har læst og forstået reglerne. Har mentalt indprintet, hvor hjertet sidder på de 1-3 skiver der er på banene, til dig.. Samt kontrolleret din tabel for hvor meget din kugle falder til de forskellige afstande.

Fundet dine høreværn, antal skud og riffel –

så er du klar til at gå op til din skyde position som er angivet af skydelederen.

Brug god tid på at afprøve din skydestilling når du bliver bedt om det. Det er grundstenene til en god skydning. Hvis du siger klar før du virkelig er det. Så får du en elendig skydning. Du må gerne sige nej jeg er ikke klar når du bliver spurgt af bane kommandøren.!

Placer patroner og magasiner så du kan nå dem, uden at flytte skydestilling, hvis det på nogen mulig måde kan lade sig gøre.

Så får du besked på at lade. Tjek at dit magasin sidder korrekt, at patronen ligger vandret og ikke er tippet op eller ned.

Så køre du bundstykket frem og lige kontrollere at den tog en patron med op her ved første skud.

KONTROLLER AT DU KIKKER PÅ DIN EGEN SKIVE HVER GANG, INDEN DU TAGER ET NYT SKUD!

Så er det bare at trække vejret konstant, finde center af skiven og klemme på aftrækkeren til skuddet går. ( hvis du hiver skudene af. altså trykker hårdt på aftrækkeren som en knap. Så sidder dine skud højst sandsynligt (for en højre skytte) nede i venstre hjørne.  Det skriver vi mere om en anden dag.)

Når banekommandøren råber hold inde. Så åbner du bundstykket hvis du ikke har. og viser kommandøren riflens kammer. Vip kolben lidt op så piben peger ned mod jorden, så kan man bedre se og skal ikke ned på maven for at kontrollere.

 

Afsluttende kommentar:

Den bedste forberedelse er at finde ud af hvad man vil opnå med skydningen. Så er morskaben garanteret.

Det er altid muligt at få hjælp på banerne. Det hele drives af ildsjæle som gør alt for at alle får den bedste mulige oplevelse på dagen, så vær aldrig bleg for at spørge.

Skriv gerne efter hver skydning en kort besked til dig selv med hvad du skal træne til hver bane.  Jeg har fx noteret, at jeg skal mestre siddende skydestilling, med 2 benet skydestok, bedre til næste gang.

Vi håber meget at i kan bruge vores lille vejledning: Tilmelding, en indskudt riffel og 50 skud. Mere skal der ikke til. Resten finder du hurtigt ud af derude.

 

Web Design BangladeshBangladesh Online Market